Dzięki naszemu zaprzyjaźnionemu blogerowi o pseudonimie Tajny Detektyw wpadła w nasze ręce publikacja Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich z roku 1966, poświęcona w całości mleku i jego przetworom. Irena (wierzymy w to, choć sprawdzić tego nie sposób) zapewne trzymała ten niewielki tomik w podręcznej biblioteczce.
Co prawda broszura napisana jest stylem suchym i konkretnym jak – nie przymierzając – mleko w proszku, ale i tak można w niej znaleźć dużo praktycznych wskazówek, w jaki sposób wzbogacić swoją dietę o produkty mleczne. Poniżej kilka propozycji zestawów śniadaniowych:
Śniadania
Makaron z mlekiem, pieczywo, masło, dżem, kawa z mlekiem.
Płatki owsiane na mleku, pieczywo, masło, jajo, pomidor.
Ryż z mlekiem, pieczywo, masło, twarożek ze szczypiorkiem, kakao.
Kasza manna na mleku, grzanki z bułki, masło, ser żółty, kawa z mlekiem.
Mleko gorące, pieczywo, masło, sałatka z pomidorów, miód.
(Centralny Związek Spółdzielni Mleczarskich, 100 potraw z mleka, Warszawa 1966, s. 17.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz