A na straganach znowu pełno śliwek. Dziś przepis na najłatwiejsze ciasto w świecie. Ireno - prosimy!
We Francji podaje się nie placek ze śliwkami - ale tak zwany "tart", na kruchym spodzie, ze śliwkami lub innymi owocami. Oto przepis na ten pyszny deser: 12.5 dag - pół na pół - masła i oleju, mąki ile zabierze, proszku do pieczenia na koniec noża, soli do smaku i wody tyle, by ciasto było gąbczaste: wyrobić, cieniutko rozwałkować, wylepić blachę lub 2 tortownice. Posypać 2 łyżkami cukru pudru, ułożyć śliwki. Podpiec w bardzo gorącym (270 C) piekarniku. Ubić 2 jaja ze szklanką śmietany i szklanką cukru pudru. Polać tym owoce i zapiec na złoty kolor.
Gdyby się człowiek nie bał utyć - jadłby to codziennie.
(Czy wiesz co jesz?, Warszawa,1985, Wydawnictwo Alfa, s.180)
Na wszelki wypadek podajemy także alternatywny przepis w formie teledysku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz