Jesień to najlepsza pora na jabłka. Jeśli macie ich za dużo - obejrzyjcie koniecznie wybitny film pt. Baby Boom, w którym Diane Keaton staje się królową jabłecznych przetworów. Jeśli jabłek macie w sam raz, wystarczy że przeczytacie poniższy przepis Ireny.
Rozgotowane, oczyszczone jabłka przetrzeć przez sito lub cedzak, odrzucając nie przetarte części. Masę podgrzać do wrzenia i od razu wkładać gorącą do gorących słoików, np. weków lub twistów. Można zamykać zapalonym spirytusem. Można dodać cukru, ale jeśli jabłka były dojrzałe i słodkie - niekoniecznie. Taki mus będzie świetnym dodatkiem do mięsa. Osłodzony może służyć do deserów i szarlotek.
(Czy wiesz co jesz?, Warszawa,1985, Wydawnictwo Alfa, s.180)
Zamykanie zapalonym spirytusem zdecydowanie odradzamy. Reszta sprawdzona. Działa!
A że "An apple a day keeps the doctor away", na prawdę warto:)
OdpowiedzUsuń