czwartek, 29 marca 2012

Ogonkiem, wisienką



I już mieliśmy podać przepis na "pasikoninówkę", a tu Irena zaskoczyła nas równie oryginalną recepturą. Napój może być doskonały na powielkanocne przejedzenie. Co prawda na czereśnie i wiśnie jeszcze nie pora, ale może mrożonki pomogą.

Wywar z ogonków czereśni (na odchudzanie)

200 g ogonków czereśni lub wiśni gotować 10 min. w 1 l wody, w której ogonki moczyły się uprzednio 12 godzin. Pić otrzymany wywar przez 1-2 dni. Można te ziółka nalać na 25 dag świeżych lub suszonych wiśni i pić. Są moczopędne  i przyśpieszają spalanie tłuszczów oraz ogólną przemianę materii.

(Bądź zdrów-Smacznego! O odżywczych i leczniczych właściwościach roślin, Warszawa 1985, Watra, s.62)

1 komentarz:

  1. Kurczę, wiśnie poddomowe pomroziłam, a i owszem, jedne wydrylowane, drugie nie, ale o ogonkach nie pomyślałam!:)))

    OdpowiedzUsuń