wtorek, 22 lutego 2011

Kwaśne mleko


Dziś narzekań Ireny ciąg dalszy - dostaje się polskim jogurtom. Taka była prawda czasu.

Zalety jogurtu znane są od niepamiętnych czasów. Nawet w Biblii jest wzmianka, iż Abraham przyjmował gości chlebem i rodzajem kwaśnego mleka, prototypem jogurtu. Komu jogurt wydaje się niesmaczny, niechże z niego przyrządza koktajle, to znaczy do jogurtu dodaje owoce (maliny, truskawki i inne jagody), cukru do smaku, a potem ubija trzepaczką aż do spienienia lub roztrzepuje na jednolity koktajl w mikserze. 

Dlaczego u nas jogurty nie są tak smaczne jak np. w Paryżu - pozostaje dla mnie wciąż tajemnicą.

(Czy wiesz co jesz?, Warszawa,1985, Wydawnictwo Alfa, s.36)


3 komentarze:

  1. To jest tajemnica biblijna! dlaczego u nas jogurty sa mniej smaczne? I Palac Kultury zamiast wiezy Eiffla?

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze sprobowac koreanskich jogurtow - perspektywa sie zmieni...

    OdpowiedzUsuń
  3. Na szczęście nie mam możliwości porównania polskich jogurtów z paryskimi (poza tym jogurty za czasów Ireny w Polsce też inaczej smakowały, jeśli w ogóle były)i zajadam się szczęśliwa, aż mi sie uszy trzesą jourtami probiotycznymi średzkiej Jany.
    bf

    OdpowiedzUsuń