poniedziałek, 14 czerwca 2010

Mundialeiro


Dzisiejszy post miał traktować o zwalczaniu komarów domowymi sposobami, jednak pojawiła się inna potrzeba, której wychodzimy naprzeciw. Zagadnienie dotyczy delikatnego tematu - wizyty tzw. gości telewizyjnych, co w okresie Mundialu może nam się przydarzyć nawet kilka razy dziennie. Jak zatem zachować się będąc gościem? Jak przyjąć fanów piłki nożnej i piłkarzy?

Goście telewizyjni są gośćmi specjalnego rodzaju. Mimo, że przychodzą np. w porze kolacji, wcale nie trzeba ich kolacją częstować. Staropolskiej gościnności stanie się zadość, jeśli ich poczęstujemy np. cukierkami (nigdy z torby papierowej, lecz estetycznie podanymi na talerzyku czy paterze). Ale równie dobrze można ich nie częstować niczym, prócz wygodnego miejsca przed telewizorem.
Goście telewizyjni, jeśli naprawdę przychodzą tylko na oglądanie programu mogliby być nawet niezadowoleni gdybyśmy ich zmuszali do jedzenia kolacji, kiedy oni w skupieniu chcieli oglądać wymarzony program. Trzeba ich poniekąd traktować jak gości... telewizora, nie naszych.

(Uprzejmy milicjant, Warszawa 1964, Oddział Szkolenia KGMO, s. 112)

3 komentarze:

  1. Ach... To byly czasy, gdy goscilismy w zaprzyjaznionym mieszkaniu na krakowskim Biezanowie! Na stol wedrowaly wszystkie dobra, jakie gospodarze mieli i jakie goscie doniesli w paczkach, paczuszkach i butelkach, kot ewakuowal sie oknem na czas mistrzostw i kazda z pan chciala wpasc w otwarte po golu ramiona Paulety...
    Obyczajowi goszczenia sie z goscmi telewizora - zdecydowane tak!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jednego tylko nie rozumiem: dlaczego Pani Irena pisała to w zeszytach szkoleniowych dla milicjantów.
    Mnie z kolei przypomniały się zbiorowe wysłuchiwania transmisji z wyścigów pokoju przy radio, na którym umieszczona była domowej roboty antena, z nawiniętego miedzianego drutu,w kształcie kwadratu.Żeby wzmóc emocje /i głośność/dotykało się tejże konstrukcji,a okrzyki radości słychać było daleko.Stare dzieje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczyma duszy swojej widzę czipsy podane na wykwintnej rodowej paterze i zimne piwo perlące ścianki kryształowych kufli od zewnętrznej...

    OdpowiedzUsuń