piątek, 26 listopada 2010

Te wspaniałe dyniowate

Listopad prawie się kończy, a my nie podaliśmy ani jednego przepisu Ireny na potrawę z dyni. Dziś naprawiamy ten błąd. Poniżej przepis na konfitury z dyni z odrobiną alkoholu.

1,5 kg dyni (o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu), 1 kg cukru, szklanka wody, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, 1 kieliszek araku, rumu lub wódki.

Dynię oczyścić, obrać, pokrajać w kostkę, a jeszcze lepiej wydrążyć z niej kulki. Przełożyć na sito i włożyć na 1 min do wrzącej wody, a potem do zimnej. Osączyć, skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Z cukru i wody ugotować syrop (ok. 10 min). Włożyć dynię, lekko podsmażyć i odstawić. Na drugi i trzeci dzień powtórzyć tę czynność. Kulki dyni powinny być przejrzyste, a syrop gęsty. Wtedy przełożyć konfitury do słoików, zamykać i pod kocyk.

(Słońce w słoikach, Warszawa, 1988, Watra, s.49)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz