Jeśli dziś stracimy cierpliwość w kolejce do cukierni, jeśli kupione pączki okażą się gumowe i niesmaczne, zawsze możemy zgodnie z wcześniejszą radą Ireny, zjeść głąb z kapusty (zdrowiej!) lub przyrządzić danie tłustoczwartkowe na słono. Irena, miłośniczka kuchni egzotycznej, proponuje potrawę pączkopodobną.
Składniki:
4 bułki kajzerki lub 1 bułka paryska
10 dag utartego żółtego sera
Jajko, przyprawy, zielenina (pietruszka)
Przyrządzanie:
Czerstwe bułki namoczyć w wodzie lub mleku. Potem porządnie odcisnąć i wyrobić na ciasto z tartym serem, jajkiem i przyprawami. Formować z niego kuleczki i wrzucać na gorący tłuszcz (np. olej lub ceres)- jak malutkie pączki i obsmażać. Algierczycy jedzą je palcami- bez dodatków, ale można je podawać z sosem pomidorowym, ogórkowym lub innym ostrym. Jeśli smażymy poprawnie, tłuszcz powinien obsmażać, a nie wsiąkać w sfiryje. Wykonanie tej potrawy zajmuje ok. 20 minut.
(Obiad w pół godziny, Warszawa 1978, Watra, s. 166)
Przepis na sfiryje (popularna potrawa algierska)
Składniki:
4 bułki kajzerki lub 1 bułka paryska
10 dag utartego żółtego sera
Jajko, przyprawy, zielenina (pietruszka)
Przyrządzanie:
Czerstwe bułki namoczyć w wodzie lub mleku. Potem porządnie odcisnąć i wyrobić na ciasto z tartym serem, jajkiem i przyprawami. Formować z niego kuleczki i wrzucać na gorący tłuszcz (np. olej lub ceres)- jak malutkie pączki i obsmażać. Algierczycy jedzą je palcami- bez dodatków, ale można je podawać z sosem pomidorowym, ogórkowym lub innym ostrym. Jeśli smażymy poprawnie, tłuszcz powinien obsmażać, a nie wsiąkać w sfiryje. Wykonanie tej potrawy zajmuje ok. 20 minut.
(Obiad w pół godziny, Warszawa 1978, Watra, s. 166)
Ciekawy prosty przepis. Biorę.
OdpowiedzUsuńgłąbów kapuścianych zamiast nawet gumowych pączków,nie radzę zjadać,chyba że ze sprawdzonego ogrodu ekologicznego
OdpowiedzUsuń